Proiecte

 DistoolWeld

TRADUCEREA ȘI IMPLEMENTAREA UNUI INSTRUMENT  DE ÎNVĂȚARE LA DISTANȚĂ ÎN 4 ȚĂRI

Durata proiectului a fost de  24 de luni (ianuarie 2009 – martie 2012). Coordonatorul proiectului a fost Federația Europeană de Sudare EWF, Portugalia și partenerii au fost: SLV Duisburg Germania, ISQ Portugalia, IS Polonia, IIS Italia și ASR, România.

Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea condițiilor de realizare și a metodologiilor specifice învățământului la distanță în țările partenere în cadrul proiectului, având la bază practicile deja testate la unul dintre partenerii de proiect - SLV Germania. 

 

 

 

Proiecte ASR


ASR este atestată de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică pentru desfașurarea activității de cercetare-dezvoltare prin Ordinul Președintelui ANCS - București, nr. 9751/25.09.2008.

I. Proiecte in desfasurare

 

 

 

II. Proiecte finalizate 2016

MICROBOND O nouă oportunitate pentru personalul cu dificultăți de învățare de a accesa locuri de muncă din domeniul îmbinării materialelor E+ 2016-1-RO01-KA202-024494 ERASMUS+ ASR, România septembrie 2016 - august 2018  
FUTUREWELD Implementarea ghidurilor pentru personalul în domeniul sudării mecanizate, orbitale și robotizate 2014-1-RO01-KA202- 002913 ERASMUS+ ASR, România septembrie 2014 - august 2016 http://www.futureweld.eu/ro/
 
SAT EN 1090 Program european de școlarizare pentru completarea cerințelor pentru fabricarea și asamblarea structurilor din oțel și aluminiu conform standardului EN 1090 ERASMUS+ CESOL, Spania septembrie 2014 - august 2016 http://cesol.es/SAT-EN-1090/home_RO.html
 
FLEXILAB Fabricarea structurilor ușoare de transport din aluminiu prin sudare prin frecare cu element activ rotitor FP7 EWF, Portugalia noiembrie 2013 - octombrie 2016 http://www.flexifab.info/
 
GAZODUCT Creșterea securității în alimentarea cu gaz la magistralele trans-europene PARTENERIATE, Subprogram: Proiecte Colaborative de Cercetare Aplicativă Universitatea Dunărea de Jos Galați, România decembrie 2012 - decembrie 2016 http://www.cmrs.ugal.ro/gazoduct/index.html
 

Alte proiecte finalizate

ACCESSWELD   DISTOOLWELD   EU-JOINTRAINING   EURODATA   KORRALL   QWS-ISO 3834   TIMEF   WELDIMP   WELDSPREAD

Proiect_sudura_KORRALL


 web link
KORR-ALL - Parteneriat pentru perfectionare si transfer tehnologic in domeniul protectiilor anticorozive" din cadrul programului Leonardo da Vinci - Parteneriate, Programul "Invatare pe tot parcursul vietii", 2013-1-DE2-LEO04-16490 1
Coordonatorul proiectului:
  GSI - Gesellschaft für Schweißtechnik International mbH,
Niederlassung Schweißtechnische Lehr- und Versuchsanstalt Duisburg, Germania

Parteneri:
Germania:
    IFINKOR - Institut für Instandhaltung und Korrosionsschutztechnik GmbH,
Institut an der Fachhochschule Südwestfalen, Iserlohn;
Romania:
    Universitatea “Eftimie Murgu” din Resita
    Asociaţia de Sudura din Romania
Polonia:
    SLV- GSI Polska Sp. z.o.o.

Obiectivele proiectului Korrall sunt:
- stabilirea de parteneriate internaţionale in domeniul calificarii şi formarii profesionale in protectie anticoroziva
- schimbul de experienţa international intre experţii din domeniul protecţiei anticorozive, in vederea dezvoltarii unei curicule pentru calificarea de protectie anticoroziva, din ţarile partenere Romania şi Polonia, pe baza standardelor internaţionale şi a programelor de dezvoltare profesionala din Germania

Intalnirile care au avut loc in cadrul proiectului sunt urmatoarele:

• Program conferinta Duisburg, 13-17.09.2013 Duisburg_2013 download pdf

• Program conferinta Resita 3-8.02.2014 Resita_2014  web link

• Program conferinta - Duisburg 23-27.03.2014 Duisburg_2014  web link

• Program conferinta - Duisburg 30.09-01.10.2014 Duisburg_2014  web link

• Program conferinta - Gliwice 19.11-21.11.2014  Gliwice _2014

 Gliwice _2014
 web link

Acest parteneriat isi propune sa intareasca relatiile dintre organizattile implicate (parteneri, alte centre de formare si perfectionare, asociatii, parteneri industriali ca, de exemplu, producatori de produse de constructii, firme care efectueaza lucrari de protectie anticoroziva, alti actori ai vietii profesionale).

Pentru a atinge scopurile proiectului participantii (profesori, instructori) aduc in acest parteneriat, pe de o parte, cunostintele de specialitate proprii ca si formatori (protectie anticoroziva, procese de prelucrare, procedee tehnice, reglementari normative, etc), iar, pe de alta parte, dobandesc prin schimbul de experienta un know-how nou si international. Un know-how bazat pe practica largeste orizontul de cunoastere al participantului si asigura, implicit, avantaje in lumea muncii. Se doreste ca proiectul sa se finalizeze cu elaborarea unei curricule pentru un curs de formare/calificare a personalului implicat in lucrari de protectie anticoroziva pentru tarile partenere, Romania şi Polonia.

Diseminare proiect
- continutul proiectului, precum si rezultatele obtinute au fost prezentate intr-o lucrare in cadrul Conferintei ASR “SUDURA 2014” din aprilie 2014, conferinta la care au participat peste 120 specialisti.
- situatia actuala a proiectului va fi prezentata din nou printr-o lucrarea la urmatoarea conferinta ASR “SUDURA 2015” ce va avea loc la Arad in perioada 22-24.04.2015.

In perioada 16-18.07.2015 a avut loc la Duisburg (Germania) o noua intalnire de lucru in cadrul parteneriatului KorrAll, finanţat prin Programul Invaţare pe tot parcursul vieţii, subprogramul Leonardo da Vinci, acţiunea Parteneriate, sub numarul 2013-1-DE2-LEO04-16490 1 (nr. naţional LLP-LDV/PAR/2013/023).

La intalnirea de lucru au participat alaturi de membrii echipei locale de implementare a proiectului (Dr. ing. Teodora Maghet si Dr. Monica Florina Sallai - GSI SLV Duisburg): Prof. dr. ing. Doina Frunzaverde, rector - Universitatea „Eftimie Murgu”, S. l. dr. ing. Zoltan Korka - Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, Prof. dr. ing. Dorin Dehelean, director executiv ASR, Prof. dr. ing. Radu Bancila – Universitatea Politehnica din Timisoara, Facultatea de Constructii, Dr. ing. Anamaria Feier, Asistent de cercetare ASR, Ing. Piotr Gladysz - GSI SLV POLKA.
La intalnirea de proiect s-au discutat:

La intalnirea de proiect s-au discutat:
- Realizarea rapoartelor de evaluare pentru fiecare partener
- Curricula rezultata in urma studiilor realizate pe proiect
- Posibile proiecte de continuare pe aceasta directie

Proiect PNCDI II nr. 72174 / 2008 DEZVOLTAREA UNOR METODE SI TEHNICI INOVATIVE
DE IMBINARE A MATERIALELOR ETEROGENE PRIN SUDARE PRIN FRECARE CU ELEMENT ACTIV ROTITOR

Proiect_sudura_TIMEF


PARTENERI IN CONSORTIU:
• ISIM Timisoara – Coordonator proiect
• Universitatea Dunarea de Jos Galati, UDJ
• Universitatea Politehnica Timisoara, UPT
• Asociatia de Sudura din Romania, ASR


Lucrarile proiectului PNCDI II nr.72174/2008 au fost realizate prin finantare de catre Autoritatea Contractanta UEFISCDI Bucuresti. Lucrarile proiectului au fost realizate de un consortiu care a fost construit pe baza domeniilor de competenta necesare pentru rezolvarea obiectivelor propuse, partenerii la proiect fiind implicati in activitatile pentru care au fost cooptati in consortiu si pentru care au competenta demonstrata, prin rezultate concrete. Propunerea de proiect a avut la baza dezvoltarea a 3 idei inovative ale membrilor consortiului ce reprezinta contributii originale in domeniul procedeului de sudare FSW si anume:
• sudarea hibrida FSW-WIG, figura 1 (brevet acordat prin hotararea OSIM nr. 4111/30.05.2011, cerere de brevet de inventie nr.A/00920/28.12.2007)
• monitorizarea online a procesului de sudare utilizand termografia in infrarosu (cerere de brevet nr. A/00921/28.12.2007), figura 2.
• obtinerea unor straturi functionale cu unealta consumabila, (utilizand principiile procedeului FSW), figura 3, cerere de brevet nr. A01278/06.12.2010, inregistrata la OSIM Bucuresti

REZULTATE:
• Modelarea proceselor de sudare hibrida cu aport suplimentar de caldura (FSW – WIG) s-a realizat prin aplicarea metodei cu elemente finite. Rezultatele obtinute au demonstrat ca sudarea hibrida FSW – WIG asigura: cresterea randamentului procesului de sudare, cresterea calitatii imbinarii sudate prin reducerea tensiunilor remanente din sudura si posibilitatea sudarii metalelor cu punct de topire ridicat.
• Modelarea procesului de incarcare FSW cu straturi functionale s-a realizat prin metoda simularii numerice a procesului. Modelarea procesului a scos in evidenta faptul ca la depunerea de straturi functionale cu unealta consumabila campul termic si deformational releva extindere mai mare pe partea de avans a uneltei comparativ cu partea de retragere a ei, ca urmare a impingerii materialului in aceasta zona din spatele uneltei. Stratul depus are o extindere mai mare pe partea de avans a uneltei, comparativ cu partea de retragere a uneltei (similar campului termic), ca urmare a vitezelor maxime in aceasta zona si ruperii legaturilor cu restul materialului uneltei consumabile.
• S-a realizat perfectionarea masinii specializate de sudare FSW prin completarea cu echipamentele care asigura monitorizarea online a procesului utilizand termografia in infrarosu, precum si conditiile necesare pentru aplicarea procedeului hibrid de sudare FSW-WIG (figura 4). A rezultat astfel un sistem complex de sudare FSW cu rol de demonstrator tehnologic pentru aplicatii industriale.
• S-a realizat conceptia si executia uneltelor de sudare specifice pentru sudarea FSW-WIG. Uneltele s-au executat din aliaje de otel si au fost tratate termic la 54-55HRC, precum si din carburi sinterizate de wolfram (P20S), figura 4.
• Experimentarile de sudare FSW-WIG au demonstrat ca prin aceasta varianta se poate asigura, comparativ cu sudarea FSW clasica:
    - marirea vitezei de sudare cu cca. 80%
    - marirea duratei de viata a uneltelor, in special la sudarea metalelor cu punct de topire ridicat (ex. oteluri) cu pana la 50%.
• In conditiile respectarii unor cerinte de lucru specifice (ex. preincalzire substrat otel) si prin utilizarea unor parametri tehnologici optimizati s-au obtinut depuneri de straturi functionale din aliaje de aluminiu (Al7075, Al 5086 pe substrat din otel (S235).
• S-a elaborat documentatia tehnica necesara pentru realizarea sistemului de monitorizare a procesului de sudare FSW prin controlul online al fortelor/momentelor in timpul procesului.
• S-a elaborat o lucrare in tematica proiectului care a fost premiata la concursul „Promovarea sudarii prin cunoastere”, organizat de Asociatia de Sudura din Romania (ASR) in 2009.
• Rezultatele obtinute in cadrul proiectului (mostre sudate, postere, etc.) au fost prezentate la TIB 2009, respectiv TIB 2010.
• S-a realizat promovarea rezultatelor proiectului in mediul industrial prin organizarea de seminarii si workshopuri in tara (Timisoara, Cluj, Sibiu, Bucuresti, Drobeta Turnu-Severin, Galati). S-au transmis materiale promotionale la peste 150 de firme din tara. S-au desfasurat actiuni de promovare a procedeului la sediul unor firme, pentru inlocuirea, acolo unde este posibil, a clasicelor tehnologii de sudare poluante cu noul procedeu ecologic de sudare FSW. S-au realizat probe de sudare pe diferite materiale la solicitarea unor agenti economici.
• S-a elaborat un capitol privind aplicatii ale termografiei in stiinta materialelor si inginerie, care este acceptat spre publicare in cartea „Termografia in infrarosu” (ISBN 978-953-307-894-6), editata de INTECH Open Acces Publisher, Croatia.
• S-au publicat lucrari stiintifice privind rezultatele proiectului in revista SUDURA, o lucrare pentru fiecare faza a proiectului.

• Sudarea prin frecare cu elelement activ rotitor
a aluminiului Standard ISO 25239
download pdf

• Sudarea prin frecare cu element activ rotitor in varianta hibrida download pdf

• Pliant proiect download pdf

Lucrarile proiectului PNCDI II nr.72174/2008 au fost realizate prin finantare de catre autoritatea contractanta UEFISCDI Bucuresti.

Persoane de contact parteneri:

ISIM Timisoara – Coordonator proiect
Radu Cojocaru, Director de proiect, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Bd. Mihai Viteazu, nr. 30, Timisoara

Universitatea Dunarea de Jos Galati, UDJ
Elena Scutelnicu, Responsabil proiect, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Str. Domneasca, nr.47, Galati

Universitatea Politehnica Timisoara, UPT
Bogdan Radu, Responsabil proiect partener 2, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
P-ta Victoriei nr.2, Timisoara

Asociatia de Sudura din Romania, ASR
Dorin Dehelean, Responsabil proiect partener 3, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Bd. Mihai Viteazu, nr. 30, Timisoara

Proiect_sudura_WELDIMP

IMPERFECTIUNI DE MATERIALE LA SUDARE
2011-1-PL1-LEO05-19898


Consortiul Proiectului WELDIMP a fost compus din 5 Organisme Nationale Autorizate din reteaua EWF: ISPL (PL), ISQ (PT), MHtE (HU), ASR (RO) si IIS (IT). Activitatile de implementare au fost initiate in luna noiembrie 2011 si au fost derulate pe parcursul a 2 ani, pana in luna octombrie 2013. Acest proiect isi propune imbunatatirea performantelor noilor cursanti in domeniul sudarii, prin dezvoltarea unui dictionar multimedia cu termeni specifici si definitii ale imperfectiunilor de material la sudare.


• Pliant proiect download pdf

• Poster I download pdf

• Poster II download jpg

• Poster III download jpg

• Roll-up download pdf

• In cadrul proiectului, ASR s-au mai editat doua brosuri in format A5 dedicate special imperfectiunilor de material la sudare - editia 2012 si editia 2013. download jpg