Revista SUDURA

Nr. 2/2016


Revista Sudura 2/2016Influenta lungimii randului asupra valabilitatii procedurilor de sudare, in conditiile particulare ale sudurilor de reparare
Prof. dr .ing. Viorel Miclosi (1)
(1) Bucuresti
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rezumat
Pornind de la evidentierea existentei campurilor termice nestationare, corespunzatoare inceputului si sfarsitului de rand la sudarea cu arc electric, in conditiile in care vitezele de racire sunt, orientativ, de doua ori mai mari decat in cazul campurilor termice cvasistationare existente in zona mijlocie a randului, se argumenteaza ideea ca procedura calificata pentru sudarea de imbinare executata cu randuri lungi nu este, in general, valabila la sudarea de reparare cu randuri scurte. Sunt prezentate şi descrise ideile calauzitoare pentru conceperea si calificarea procedurilor destinate repararii prin sudare cu randuri scurte.

Reducerea consumurilor de material de adaos utilizand sudarea robotizata MAG Tandem cu doua sarme, comparativ cu sudarea SAW + MAG
Conf. dr. ing. Daniela Maria Iovanas (1), Dr. ing. Cosmin Toma (2), Prof. dr. ing. Radu Iovanas (1)
(1) Universitatea Transilvania, Brasov, (2) Arcelor Mittal Tubular Products, Galati
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Rezumat
Sunt prezentate consumurile de materiale de adaos (sarma si gaz) la sudarea robotizata MAG Tandem cu doua sarme, comparativ cu cele de la sudarea SAW + MAG, a tablelor din otel X52 MS, cu grosime de 12 mm. Analiza s-a realizat pe imbinari sudate cap la cap, orizontal, cu rosturi in Y (unilateral cu 2 si 3 cusaturi sudate) si in X (cu 2 cusaturi sudate). Imbinarile s-au realizat utilizand un robot de sudare, avand amplasat un cap de sudare MIG / MAG Tandem, cu doua sarme, alimentat din doua surse de sudare, cu posibilitatea programarii tuturor parametrilor de sudare (Is, Ua, Vas,) pentru fiecare sarma material de adaos, precum si a vitezei de sudare, Vs.
Experimentele s-au efectuat pozitionand capul de sudare astfel incat sa se obtina cusaturi sudate cu sarmele dispuse una dupa alta (tandem), sau transversal (perpendicular pe directia de sudare), obtinandu-se, prin corelare cu viteza de sudare, energii liniare optime, respectiv cusaturi sudate cu latimi si patrunderi diferite.


TPS/i – Noi posibilitati şi procedee pentru industria automobilelor
Jürgen Bruckner (1), Dr. Gerhard Posch (1), Goran Dzomba (1), Stefan Höglinger (1)
(1)Fronius International GmbH
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rezumat
TSP/i este succesorul generatiei de echipamente de sudare TPS. Departe de a fi un simplu urmas, TPS/i reprezinta evolutia unei tehnologii consacrate. Noul sistem a fost construit pornind de la toata experienta si cunostintele colectate cu ajutorul echipamentelor TPS si al tehnologiei CMT. Dar TPS/i a fost complet regandit, pe langa introducerea noilor tehnologii PMC (PULS Multi Control) si LSC (Low Spatter Control), in sistem au fost implementate şi caracteristici complet noi precum “controlul stabilizarii arcului electric” şi “controlul arcului electric scurt”.
Aceste functionalitati ofera noi posibilitati si beneficii pentru sudarea din industria de automobile, care sunt explicate si ilustrate in acest articol cu exemple din industrie.


35 de promotii de „SUDURA” la Universitatea TRANSILVANIA din Braşov – Inginerie şi cercetare
Prof. dr. ing. Radu Iovanas (1)
(1) Universitatea Transilvania din Brasov
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rezumat
In lucrare se prezinta evolutia specializarii ,,SUDURA” la Universitatea Transilvania din Brasov, ocazionat de finalizarea studiilor celei de a 35–a promotie. Plecand de la recunoasterea locului de origine si dezvoltare initiala a specializarii la ,,Politehnica” din Timisoara in 1952/1953 se prezinta gradual initierea, dezvoltarea si realizarile obtinute la Brasov, de la infiintare in 1977/1978, concomitent cu inceputurile functionarii si la Universitatile din Bucuresti si Galati.
Sunt prezentate succint cele doua aspecte ale activitatilor didactice si de cercetare care s-au desfasurat concomitent si s-au intrepatruns reciproc.


ASOCIATIA INFORMEAZA

• O noua aparitie de carte
• Personale
• Oferta ASR curs de inginer sudor international/european – 2016 / 2017
• Calendarul manifestarilor stiintifice 2016
• Membrii ASR prezenti la expozitia Metalshow 2016
• Oferta ASR curs de proiectant international de structuri sudate
• Lista firmelor cu reclame in SUDURA 2/2016
• Programul de scolarizare al ASR - semestrul 2 / 2016
• Evenimentele organizate de ASR la Pitesti, aprilie 2016
• Lista cartilor disponibile la Secretariatul ASR