Revista SUDURA

Nr. 1/2013

Cuprins download cuprins


Revista Sudura 1/2013


Articolele sunt publicate in
limbile romana si engleza


Calculul imbinarilor sudate in conformitate cu normele europene ENV 1993-1-8
E. Petzek, R. Bancila
Normele europene Eurocode, valabile si la noi in tara - in mod oficial din 2012 - introduc in calculul sudurilor o serie de elemente noi. In continuare se prezinta succint particularitatile proiectarii imbinarilor sudate in conformitate cu EN 1993-1-8 (1). Acest capitol face parte integranta din Eurocodul 3 partea 1-a, ENV 1993-1 (2). La executia in uzina sau pe santier structurile metalice proiectate si calculate in conformitate cu normele Eurocode, vor respecta conditiile de calitate impuse in EN 1090-2 (3).

Nituirea prin frecare (FricRiveting) - o tehnologie inovativa pentru imbinarea structurilor hibride polimer-metal si compozit-metal
S de T Amancio-Filho, L Blaga, J F dos Santos, R. Bancila
Structurile hibride polimer-metal s compozit-metal cunosc o raspandire din ce in ce mai larga in toate ramurile industriei. Problematica imbinarilor acestor structuri este o tema de actualitate. Nituirea prin frecare constituie o alternativa viabila pentru astfel de structuri. Lucrarea de fata prezinta aspectele generale ale nituirii prin frecare, principiile procesului, avantajele si potentialele aplicatii ale acestuia. In final sunt prezentate scurt cele mai recente cercetari referitoare la nituirea prin frecare, fezabilitatea acestei tehnologii moderne pentru polimeri armati cu fibra de sticla si titan de gradul 2. Aceste cercetari au relevat aplicabilitatea tehnologiei iar un studiu de caz pentru un pod pentru situatii de urgenta a relevat potentialul acestei solutii pentru constructia de poduri usoare.

Aspecte ale standardizarii in domeniul sudarii hibride cu laser si cu arc electric
P Tenchea
Sunt prezentate trei noi standarde EN ISO, elaborate de ISO/TC 44 in cooperare cu CEN/TC 121: EN ISO 12932:2013, Sudare - Sudarea hibrida cu laser si cu arc electric a otelurilor, nichelului si aliajelor de nichel - Niveluri de calitate pentru imprefectiuni; EN ISO 15609 - 6:2013, Specificatia si calificarea procedurilor de sudare pentru materialele metalice - Specificatia procedurilor de sudare - Partea 6: Sudarea hibrida cu laser si cu arc electric si EN ISO 15614-14:2013, Specificatia si calificarea procedurilor de sudare pentru materiale metalice - Verificarea procedurilor de sudare - Sudarea hibrida cu laser si cu arc electric a otelurilor, a nichelului si a aliajelor de nichel.

Sudarea in lume si viitorul ei
C Smallbone
Inca de la intiintare, acum 60 de ani, Institutul International de Sudura (IIW) a inregistrat numeroase activitati de succes in folosul omenirii. Odata cu resterea populatiei globului de la 7 miliarde, in anul 2011, la 9 miliarde de locuitori, previziune pentru anul 2045, presiunile exercitate asupra fabricatiei, infrastructurii, generarii energiei, etc., fara a lua in considerare necesitatile de baza, cum ar fi hrana, apa, locuintele si educatia, vor deveni adevarate probleme. In 2006, IIW a introdus un proiect de importanta majora intitulat "Imbunatatirea calitatii globale a vietii prin utilizarea optima a tehnologiilor de sudare". Multe din initiativele implementate prin acest proiect vor fi benefice multor tari si regiuni, in special, printr-o dezvoltare globala semnificativain intreaga lume.
Se estimeaza ca, in urmatoarea decada, multe trilioane de dolari americani vor fi cheltuiti pentru proiectele de infrastructura din domeniul energetic si din industria prelucratoare din intreaga lume. Pe langa fabricatia curenta, constructia si lucrarile de mentenata din diferite tari, proiecte suplimentare de infrastructura vor constitui adevarate provocari pentru tehnoloiile de sudare.... (mai mult in articolul din revista)


❯ Norme referitoare la manusi si imbracaminte de protectie la sudura

Calificarea la nivel european a personalului cu responsabilitati de coordonare a sudarii in conformitate cu cerintele EN 1090-2 Ghidul EWF 65r212

❯ Oferta de seminar "Coordonarea la nivel european a sudarii in domeniul constructiilor de otel executate conform EN 1090-2"