Revista SUDURA

Nr. 2/2013

Cuprins download cuprins


Revista Sudura 2/2013


Articolele sunt publicate in
limbile romana si engleza


Cercetari privind caracteristicile straturilor compozite cu matrice metalica obtinute prin depunere cu laser
A.C. Pavplache, I. Voiculescu, I. M. Vasile, R. Petcovici
Utilizarea tehnologiei de depunere cu laser pentru a obtine suprafete cu proprietati imbunatatite pentru diverse aplicatii ingineresti a dat nastere dezvoltarii materialelor compozite specifice pentru fiecare aplicatie in parte. Lucrarea de fata prezinta o serie de investigatii experimentale asupra posibilitatilor de obtinere a straturilor compozite cu matrice metalica rezistente la uzare utilizând procedeul de depunere cu metale asupra posibilitatilor de obtinere a straturilor compozite cu matrice metalica rezistente la uzare utilizând procedeul de depunere cu laser. Obtinerea unui strat din material compozit cu matrice metalica consttuit din particule solide de carburi cu dimensiuni mici inblobate intr-o matrice metalica moale permite inlocuirea solutiei tehnice clasice de creare a unor solutii solide suprasaturate, care au o tendinta ridicata de fisurare si au o tenacitate scazuta. In lucrare este evidentiata influenta parametrilor tehnologici asupra caracteristicilor stratului depus. Probele au fost analizate utilizând microscopie electonica pentru a putea analiza extinderea fenomenului de difuziune, dispersia particulelor de ranforsare in interiorul matricei metalice si modalitatea in care iradianta fascicolului laser influenteaza microstructura.

Cercetari experimentale la sudarea tubulaturilor din aliaje CuNi 90/10
L. Mistodie, M. Nanu, C.C. Rusu
In acesta lucrare se prezinta aspecte legate de sudarea prin procedeul WIG a imbinarilor cap la cap a tevilor pentru sistemele de tubulaturi din aliajul CuNi 90-10 utilizate la instalatiile in industria navala si offshore. Aliajele Cu-Ni sunt caracteriazate printr+o excelenta rezistenta la coroziunea apei marine, având totodata proprietati de anti-depunere naturala. Frcvent, aceste aliaje, sunt folosite la fabricarea schimbatoarelor de caldura, instalatii de distilat, precum si pentru sisteme de alimentare din teava in industria navala si domeniul "offshore" al platformelor de petrol si gaz.
Se prezinta tehnologia de sudare manuala WIG pentru sudarea tevilor cu diametru de 88,9mm si grosimea de 2mm.

Sudarea MAG in plan vertical a unor imbinari eterogene din otel inoxidabil 316L cu otel 275JR
E. Besliu, I. Baraitaru
Sudarea in plan vertical este considerata pozitia cea mai dificila pentru procedeul de sudare MAG, deoarece necesita indreptarea pistoletului in sus, cu un unghi fata de planul piesei de maxim 45 de grade. Daca se depaseste valoare de 45 de grade poate patrunde aer in zona de sudare, pe la partea inferioara, din cauza turbulentelor de gaz protector. Astefl de probleme sunt si mai critice in cazul imbinarilor eterogene realizate intre oteluri nealiate cu oteluri inalt aliate.
In cadrul lucrarii se analizeaza cazul sudarii in plan vertical al unor componente din otel inoxidabil 316L cu otel S 275JR, utilizând doua tipuri de gaz de protectie, respectiv M21 (82% Ar + 18%CO2) si C1 (100%CO2). Pentru estimarea comportarii la sudare au fost efectuate probe sudate cu rost prelucrat in 'V'vdin care s-au prelevat epruvete pentru analiza metalografica si microduritate.
In urma efectuarii testelor distructive s-a constat ca utilizarea ca gaz de protectie a dioxidului de carbon permite obtinerea unor rezultate satisfacatoare, dar este recomandabila utilizarea argonului pentru evitarea efectelor de durificare sau fisurare.

Identificarea si evaluarea riscurilor de sanatate si securitate la sudarea cu arc electric a materialelor metalice
F. Dumitrascu
Consideratiile pornesc de la definitia riscului si de la identificarea tipurilor de riscuri la sudarea cu arc electric a materialelor metalice. Analiza utilizeaza cele mai recente metode aplicabile referitoare la managemantul rscurilor identificate la sudarea manuala cu arc electric a materialelor metalice. Sunt prezentate succint riscurile de care trebuie tinut cont de catre intreprindere si evaluatorii implicati in evaluarile de risc pentru meseria de sudor electric precum si masurile de protectie care trebuie luate in vederea minimizarii / eliminarii acestor riscuri. Evaluarea riscurilor este inceputul procesului de gestionare a riscurilor, permitând angajatorilor si angajatilor sa inteleaga actiunile pe care trebuie sa le intreprinda pentru a imbunatati sanatatea si securitatea la locul de munca, dar si productivitatea. Angajatorii au ca responsabilitate sanatatea si securitatea propriilor angajati dar si a altor persoane implicate in activitatile desfasurate in organizatie. Cel mai eficient mod de a asigura sanatatea si securitatea in munca este de a implementa si imbunatati un sistem de management al riscurilor.